Vulkāna izvirdums rada neērtības Čīlē un Argentīnā
Publicēts 8. jūnijā, 2011.
Atcelti avioreisi, slēgti robežkontroles punkti, pārtraukta satiksme pa autostrādēm, apdraudēts kalnu slēpošanas sezonas sākums – šādas sekas ir Pujehjū Kordonkolē vulkāna izvirdumam, kas sestdien sācies Čīlē, netālu no Argentīnas robežas.

Bažījoties par toksisko gāzu izplūdēm no krātera un plūdiem, kas var izcelties, ja izvirdumā izsviestie pelni aizsprostos upes, varasiestādes uzsākušas iedzīvotāju evakuāciju.



AP vēsta, ka līdz otrdienai no 22 ciematiem, kas atrodas 1800 m augstā vulkāna piekājē, evakuēti aptuveni 4000 cilvēku. Čīles iekšlietu ministra vietnieks Rodrigo Ubilja paziņojis, ka aptuveni 50 ģimeņu atteikušās evakuēties, apgalvojot, ka vēlas pieskatīt savas mājas un govju un aitu ganāmpulkus. Savukārt grupa mapuču cilts indiāņu vērsušies pie varasiestādēm ar lūgumu atļaut viņiem uzkāpt līdz vulkāna krāterim, lai ar lūgšanu palīdzību panāktu, ka vulkāns nomierinās. R. Ubilja paziņojis, ka šāda atļauja, protams, netiks dota un varasiestādes, situācijai pasliktinoties, gatavojas izdot pavēli par piespiedu evakuāciju. «Ir sagatavots gan transports, lai cilvēki nekavējoties varētu pamest bīstamo apvidu, gan patvertnes, kurās viņi varētu mitināties, līdz vulkāns nomierināsies,» sacījis Čīles ārkārtas situāciju dienesta vadītājs Visente Nuness.

Čīles Nacionālā ģeoloģijas dienesta direktors Enrike Valdivjeso sacījis, ka pagaidām ir grūti prognozēt, cik ilgs būs izvirdums. Mērījumi liecina, ka pirmdien vulkāna izsviesto pelnu daudzums nedaudz samazinājies, taču tajā pašā laikā vulkāns izmetis pumeka gabalus, kuru diametrs pārsniedz 20 centimetru, pastāv bažas, ka no tā straujāk izplūst indīgas gāzes.



No Zemes orbītas uzņemtie satelītattēli liecina, ka vējš vulkāniskos putekļus nes austrumu virzienā un tie klāj lielu daļu Argentīnas teritorijas. Šā iemesla dēļ Argentīnas lidsabiedrības līdz 12. jūnijam pārtraukušas satiksmi ar vairākiem Andu kūrortiem, līdz ceturtdienai slēgtas septiņas lidostas Patagonijas reģionā, drošības labad atcelti arī nakts reisi Buenosairesa–Santjago un Buenosairesa–Mendosa. Argentīnas dienvidos slēgtas skolas un valsts iestādes. Savus zaudējumus jau sākuši aplēst Andu kalnu slēpošanas kūrortu īpašnieki. Pēc divām nedēļām bija plānots atklāt kārtējo slēpošanas sezonu, taču pašlaik kalnu nogāzēs sniegu klāj samērā bieza vulkānisko pelnu kārta. «Mēs esam spiesti aicināt tūristus atteikties no kūrortu apmeklēšanas,» vietējā televīzijā sacījis kādas slēpošanas trases saimnieks.

Avots: Māris Krautmanis / NRA.LV


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: