Šodien gadsimta notikums - Prinča Vilja­ma un Keitas Midltones kāzas
Publicēts 29. aprīlī, 2011.
Vēs­tu­re at­kār­to­jas: 29. ap­rī­lis, prin­ča Vil­ja­ma un Kei­tas Mid­lto­nes kā­zu da­tums, iz­slu­di­nāts Liel­bri­tā­ni­jā par na­ci­onā­lo svēt­ku die­nu. Tie­ši pirms trīs­des­mit ga­diem par svēt­ku die­nu ti­ka iz­slu­di­nāts arī 29. jū­lijs, kad prin­cis Čārlzs Svē­tā Pā­vi­la ka­ted­rā­lē pie al­tā­ra ve­da sa­vu lī­ga­vu Di­ānu.

Da­tums nav iz­vē­lēts ne­jau­ši

29. ap­rī­lis kā ka­ra­lis­ko kā­zu die­na un Ves­tmin­ste­ras aba­ti­ja kā svi­nī­gās lau­lī­bu ce­re­mo­ni­jas no­ri­ses vie­ta nav iz­vē­lē­ti ne­jau­ši. 29. ap­rī­lis ir Svē­tās Kat­rī­nas no Sjē­nas vār­da­die­na (arī Kei­tas pil­nais vārds ir Kat­rī­na Eli­za­be­te), bet Ves­tmin­ste­ras aba­ti­ja sais­tās ar vai­rā­kiem sva­rī­giem no­ti­ku­miem ka­raļ­na­ma vēs­tu­rē: 2007. ga­da no­vem­brī tra­dī­ci­jām ba­gā­ta­jā baz­nī­cā ti­ka at­zī­mē­ta Ka­ra­lie­nes Eli­za­be­tes II un prin­ča Fi­li­pa 60 ga­du kā­zu ju­bi­le­ja, bet 1997. ga­dā no tās pē­dē­jā gai­tā iz­va­dī­ja tra­ģis­ki bo­jā gā­ju­šo prin­ce­si Di­ānu.

Ie­vē­ro­jot ka­ra­lis­kās tra­dī­ci­jas

Ka­ra­lis­kā na­ma tra­dī­ci­jas – tas ir jē­dziens, kas prin­cim Vil­ja­mam un Kei­tai Mid­lto­nei jā­ie­vē­ro, do­do­ties pie al­tā­ra. Lī­ga­vas tērps un tā au­tors (vai au­to­re) līdz pē­dē­jam brī­dim ir valsts no­slē­pums, bet ir de­ta­ļas, ku­ras jau ir skaid­ras: lī­ga­vas klei­ta no­teik­ti būs bal­tā krā­sā, bet lī­ga­vas puš­ķi ro­tās mir­tes zars. Šo tra­dī­ci­ju 19. gad­sim­ta vi­dū ie­vie­su­si ka­ra­lie­ne Vik­to­ri­ja. Mir­tes za­riņš puš­ķim ir no kon­krē­ta krū­ma, kas at­ro­das «Os­bor­ne Ho­use» (Vai­ta sa­lā) pils, ku­rā ka­ra­lie­ne Vik­to­ri­ja pa­va­dī­ja sa­vas dzī­ves pē­dē­jos 50 ga­dus, dār­zā. Ar šo augu ir sais­tī­ta vēl kā­da tra­dī­ci­ja: 1923. ga­dā ka­ra­lie­ne Mā­te no­li­ku­si sa­vu lī­ga­vas puš­ķi ar mir­tes za­ru uz ne­zi­nā­mā ka­reiv­ja ka­pa pie Ves­tmin­ste­ras aba­ti­jas ie­ejas vār­tiem. To pa­šu da­rī­ju­šas arī ka­ra­lie­ne Eli­za­be­te II un prin­ce­se Di­āna. Šo tra­dī­ci­ju tur­pi­nās arī Kei­ta Mid­lto­ne, jo šis žests vi­ņai esot ļo­ti no­zī­mīgs: pro­ti, prin­cis Vil­jams, die­not Gai­sa bru­ņo­ta­jos spē­kos, zau­dē­jis di­vus sa­vus bied­rus, ku­ri gā­ju­ši bo­jā Af­ga­nis­tā­nā un Irā­kā.

Arī prin­cis Vil­jams kā­zu ap­ģēr­ba zi­ņā tur­pi­nās ka­raļ­na­ma tra­dī­ci­jas un ie­vē­ros ka­ra­lis­ko ģēr­bša­nās ko­dek­su: tā­pat kā vi­ņa ve­cais tēvs, tēvs un tē­vo­či prin­cis Vil­jams pie al­tā­ra do­sies mi­li­tā­ra­jā uni­for­mā.

Prin­cim gre­dze­na ne­būs

Arī ka­ra­lis­kā na­ma pār­stāv­ju lau­lī­bas gre­dze­ni tiek iz­ga­ta­vo­ti sa­ska­ņā ar stin­gri no­teik­tām tra­dī­ci­jām: gre­dze­niem jā­sa­tur zi­nāms dau­dzums Vel­sas zel­ta, kas nā­cis no ka­ra­lis­ka­jām zel­ta rak­tu­vēm. Prin­cis Vil­jams sa­vai lī­ga­vai pirk­stā vilks 22 ka­rā­tu gre­dze­nu, kas iz­ga­ta­vots no 36 gra­mu zel­ta ga­ba­la pār­pa­li­ku­miem. Prā­vais zel­ta ga­bals ir vel­sie­šu dā­va­na ka­ra­lie­nei Mā­tei vi­ņas kā­zu die­nā. Prin­ča Vil­ja­ma pirk­stā tur­pre­tim ne­tiks uz­vilkts lau­lī­bas gre­dzens: vi­si bri­tu ka­ra­lis­kās ģi­me­nes vī­rie­ši, iz­ņe­mot prin­ci Fi­li­pu, lau­lī­bas gre­dze­nu kā mī­les­tī­bas sim­bo­lu nē­sā uz ma­zā pirk­sti­ņa, pa­slēp­tu zem zī­mog­gre­dze­na. «Prin­cis ne­at­zīst šā­das grez­num­lie­tas un ir iz­šķī­ries ne­val­kāt lau­lī­bas gre­dze­nu. Tā ir per­so­nis­ka da­rī­ša­na,» skaid­ro ka­raļ­na­ma pār­stā­vis.

Lī­ga­vas mā­sas un čak­lie pa­lī­gi

Lī­ga­vas mā­sas ir liels at­balsts, un tās tiek ie­sais­tī­tas da­žā­dos dar­bi­ņos. Pa­ras­ti tās ir lī­ga­vai tu­vas drau­dze­nes vai ra­di­nie­ces, tur­klāt nav pre­cē­tas. Par sa­vu gal­ve­no lī­ga­vas mā­su Kei­ta Mid­lto­ne ir iz­rau­dzī­ju­sies sa­vu mā­su Fi­li­pu, ar ku­ru vi­ņai ir ļo­ti tu­vas un mī­ļas at­tie­cī­bas, bet pā­rē­jās mei­te­nī­tes ir iz­vē­lē­tas no ģi­me­nes ra­du un drau­gu pul­ka. Arī prin­cis Vil­jams par sa­vu tu­vā­ko pa­lī­gu un lie­ci­nie­ku iz­vē­lē­jies sa­vu brā­li prin­ci Ha­ri­ju. Pa­tie­sī­bā šī iz­vē­le ir arī vie­na no ka­ra­lis­ko kā­zu tra­dī­ci­jām: arī prin­cis Čārlzs par sa­viem lie­ci­nie­kiem bi­ja iz­vē­lē­jies sa­vus brā­ļus prin­ci Ed­var­du un prin­ci Al­ber­tu. Lē­di­jai Di­ānai līdz­ās bi­ja piec­as lī­ga­vas mā­sas un di­vi pā­ži.

Vai zvē­rēs arī klau­sīt vī­ru?

Ka­ra­lie­ne Eli­za­be­te sa­ska­ņā ar 1662. ga­da an­gli­kā­ņu baz­nī­cas lūg­ša­nas grā­ma­tu de­va zvē­res­tu sa­vu vī­ru «mī­lēt, cie­nīt un klau­sīt». Prin­ce­se Di­āna šo tra­dī­ci­ju lau­za un iz­man­to­ja 1928. ga­da «An­gli­kā­ņu baz­nī­cas al­ter­na­tī­vā lau­lī­bu ce­re­mo­ni­jas» for­mu­lē­ju­mu, ku­rā tiek iz­laists vārds «klau­sīt». Sa­vu­kārt Di­ānas svai­nes, ka­ra­lie­nes Eli­za­be­tes II dē­la En­drū bi­ju­sī sie­va, Jor­kas her­co­gie­ne Sā­ra Fer­gu­so­ne un ka­ra­lie­nes jaun­ākā dē­la Ed­var­da sie­va So­fi­ja Rī­sa-Džon­sa iz­man­to­ja ve­co tek­stu. Bīs­kaps Pī­ters Nots, aiz­stā­vot to, mi­nē­ja, ka pa­klau­sī­ba šeit ne­no­zī­mē pa­kļau­ša­nos, bet gan lau­lā­to uz­ti­cē­ša­nos pie­ņemt ģi­me­nei lab­vē­lī­gus lē­mu­mus. Vai Kei­ta Mid­lto­ne priekš­ro­ku dos eman­ci­pā­ci­jai vai tra­dī­ci­jām? Do­mā­jams, ka Kei­ta pie­tu­rē­sies pie ve­cā tek­sta.

De­serts un kā­zu fo­to

Pēc lau­lī­bu ce­re­mo­ni­jas se­ko lie­lās kā­zu bro­kas­tis, kas nav sais­tī­tas ar no­teik­tu lai­ku. Sa­ska­ņā ar tra­dī­ci­jām jaun­ais pār­is kat­ram ēdie­nam dod kā­da ģi­me­nes lo­cek­ļa vār­du, un lī­ga­vas vār­dā pa­ras­ti tiek no­saukts de­serts. Pie­mē­ram, 1947. ga­dā Eli­za­be­tes II vār­dā «Prin­ce­se Eli­za­be­te» ti­ka no­dē­vēts sal­dē­jums, sa­vu­kārt ka­ra­lie­ne Mā­te uz­ko­das no­sau­ca vien­kār­ši par «Vin­dzo­riem», jē­ra kar­bo­nā­di par «Al­ber­tu», bet ze­me­ņu de­ser­tam de­va sa­vu vār­du. Do­mā­jams, ka šo sav­da­bī­go tra­dī­ci­ju tur­pi­nās arī prin­cis Vil­jams un Kei­ta Mid­lto­ne.

Ir gan vie­na tra­dī­ci­ja, ku­ru jaun­ajam pār­im lau­žot par to vi­ņus ne­viens ne­no­so­dīs: pro­ti, ofi­ci­ālā kā­zu fo­to­grā­fi­ja ne­tiks uz­ņem­ta Ba­kin­ge­mas pils kro­nē­ša­nas zā­lē. Prin­cis Vil­jams un Kei­ta Mid­lto­ne vē­las no šīs vie­tas iz­vai­rī­ties, jo pār to gu­ļot šķir­ša­nās lāsts. Tie­ši ša­jā zā­lē sa­vu­laik ti­ka uz­ņem­ti prin­ce­ses An­nas un Mar­ka Fi­li­pa, prin­ča Čār­lza un lē­di­jas Di­ānas, kā arī prin­ča En­drū un Sā­ras Fēr­gu­so­nes kā­zu fo­to. Vi­sas šīs lau­lī­bas vē­lāk šķir­tas.

Avots: Dina Gipsle / Vakara Ziņas

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: