Gruzijā, iespējams, uzieta Kārļa Ulmaņa kapavieta
Publicēts 6. jūnijā, 2011.
Gruzijas medijos publiskota ziņa par to, ka Latvijas pirmā brīvalsts laika pēdējais prezidents Kārlis Ulmanis, iespējams, apbedīts Gori kapos, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Gori ir Gruzijas pilsēta, kas atrodas 80 kiloemtru attālumā no galavspilsētas Tbilisi. Par Gruzijas televīzijā izskanējušo informāciju nesenās vizītes laikā saņēma atjaunotās Latvijas neatkarības laika pirmais prezidents, Kārļa Ulmaņa brāļa mazdēls Guntis Ulmanis. Arī viņš pieļauj, ka tautas mīlētais prezidents varētu būt apglabāts Gori.

 

Gori zināma kā Staļina dzimšanas vieta. Pēc 2008. gada Krievijas iebrukuma Staļina piemineklsi no pilsētas centra aizvāca.

 

Līdz šim no Krievijas arhīvu atklātā var secināt, ka 1940. gada 22 jūlijā neilgi pēc sarkano tanku ienākšanas Latvijā, Kārlis Ulmanis tiek deportēts uz Padomju savienību. Dienu vēlāk viņš nonāk Maskavā.

 

Līdz 1941. gada maijam Ulmanis dzīvo Vorošilovā, īpaši uzraudzītā mājā. Pēc otrā pasaules kara sākuma PSRS jūlijā Ulmani arestē un ievieto VDK iekšējā cietumā – Ordžinikidzes novadā. Politieslodzītos pārveda uz Sibīriju un to čeka plānoja darīt arī ar Latvijas prezidentu.

 

Par talāko informācijas ir maz. Zināms, ka Ulmaņa veselības stāvoklis strauji pasliktinās. Viņu no Baku – Azerbaidžānas galavspilsētas ved pāri Kaspijas jūrai. Viņš nonāk Turkmēnijas PSR Krasnovodskā, šodien sauktu par Turkmenbeši, kur 1942. gada 20. septembrī Latvijas prezidents mirst.

 

Pēc loģikas viņam vajadzētu būt apbedītam vietējos kapos kopā ar citiem politieslodzītajiem, taču zinot čekas darbas metodes nav brīnums, ka prezidents pārvests un apglabāts citur. Neviena no mūslaiku ekspedīcijām nav ieguvusi pierādījumus par Ulmaņa kapa vietu Turkmenbeši.

 

Lai arī pēc brauciena uz Turkmenbeši kapiem toreizējais Saeimas deputāts Joahims Zīgerists nāk klajā ar paziņojumu, ka kapu vieta atrasta – tie izrādās meli. Larisa Gazašvilli strādā Staļina muzejā par gidi. Viņa atceras, ka par Gori kā par Ulmaņa iespējamo atdusas vietu intersējušies jau padomju laikā, 1987. gadā, kad ieradies kāds vēsturnieks no Latvijas.

 

Informācija par Ulmaņa apbedīšanu Gori kapos nākusi no kaprača, kurš dēlam atzinies, ka stingrā čekas slepenībā viņam likuši aprakt kādu svarīgu cilvēku, kuru esot bijis Latvijas prezidents. Ticamību faktam piešķir tas, ka Gori bija čekistu stingri uzraudzīta pilsēta no kuras informācija nevarēja noplūst. Turklāt šeit cauri iet dzelceļš.

 

Larisa pēc ziņām par to, ka Ulmaņa kaps atrasts Turkmenistānā likusies mierā un kapa vietas meklējumus pārtraukusi, taču nesen uzzinot, ka īsta atdusas vieta nav atrasta atsākusi savu pētījumu.

 

Atbilde no Tbilisi pagaidām nav saņemta, taču Gori kapos tikmēr jau veikta kaprača uzrādītās kapavietas apskate. Spartaks Džangveladze Gori kapu priekšnieks Nekā Personīga žurnālistu aizved uz vietu, kuru norādījis kapracis. Viņš saka - Ulmanim nekāda oficāla pieminekļa neesot bijis.

 

Vienā no Gori kapu sānejām Spartaks norāda uz kapa plāksni, kura cieši pieguļ pie akmens starpsienas. Kapu piemineklis pārnests no citas vietas. Otrā pusē tam atrodams ozollapu ornaments, kas gruzīnu kapiem neesot raksturīgi.

 

Guntis Ulmanis neizslēdz iespēju, ka vectēva brālis patiešām varētu būt apglabāts Gori kapos. Šo informāciju nesenās vizītes laikā viņš pārrunājis ar Gruzijas pārstāvjiem: „Mums ir noruna, ka apmēram pāris nedēļu laikā viņi dos savus argumentus, kāpēc viņi domā, ka Kārļa Ulmaņa pīšļi varētu būt Gori kapsētā. Šeit mums ir ļoti precīzi jāizpēta, kur tajā laikā atradās gan Vācijas, gan arī PSRS karaspēki un pa kādām dzelzceļa sliedēm apcietinātie ir vesti, jo tas ir fakts, ka no Stavropoles cietuma Kārlis Ulmanis ir vests un viņi man mēģināja pierādīt, ka viņš ir vests caur Gori un Goros viena daļa apcietināto, kuri ir slikti jutušies vai miruši, ir izsēdināti.”

 

Ja Gruzijas puse sniegšot nopietnākus pierādījumus, tad Ulmanis esot momentāli gatavs doties uz Gori. Vēsturnieki par Gori kā Ulmaņa apbedīšanas vietu ir piesardzīgi, taču arī nesaka, ka tas ir neiespējami.

 

Ja informācija izrādīsies patiesa, tad tā būs savdabīga likteņa ironija, ka Latvijas labākais un cienījamākais valstsvīrs apglabāts pilsētā, kurā dzimis viens no lielākajiem latviešu tautas bendēm – biedrs Staļins.

Avots: NRA.LV


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: