Dalailama oficiāli nolicis Tibetas politiskā līdera pilnvaras
Publicēts 31. maijā, 2011.
Dalailama oficiāli atteicies no tibetiešu politiskā līdera lomas, taču joprojām būs šīs tautas vienotības simbols, pirmdien pavēstīja viņa pārstāvis Tempa Tserings.

Lai oficiāli nodotu savas politiskās pilnvaras citam, Dalailama parakstījis labojumus Tibetas konstitūcijā. Tibetas konstitūcijā teikts, ka valsts oficiālais pārstāvis ir Dalailama un Centrālā Tibetas administrācija (CTA), savukārt jaunajā, labotajā variantā teikts - leģitīma ir CTA un viņas pārstāvētās demokrātiski vēlētas institūcijas.


"Tas ir ļoti vēsturisks brīdis. Viņš joprojām būs reliģiskais līderis un Tibetas vienotības simbols, taču viņš ir oficiāli atteicies no politiskās lomas," skaidro Tserings.

Lai gan Dalalaima saglabās garīgā vadītāja lomu un viņam joprojām būs teikšana nozīmīgu lēmumu pieņemšanā, Sangajam būs lielāka ietekme nekā viņa priekšgājējam.

Jau vēstīts, ka 75 gadus vecais Dalailama martā paziņoja par lēmumu atteikties no tibetiešu kustības politiskā līdera lomas, nododot šos pienākumus aprīlī ievēlētajam trimdas valdības vadītājam - 43 gadus vecajam starptautisko tiesību ekspertam un ASV Hārvarda universitātes pasniedzējam Lobsangam Sangajam.

Tieši viņam tagad būs jāuzņemas tibetiešu politiskā līdera funkcijas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: