Apsūdzības sagrauj SVF bosa karjeru
Publicēts 16. maijā, 2011.
Brīdi pirms sēšanās lidmašīnā, lai dotos uz Parīzi, Ņujorkā arestēts Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns, kurš apsūdzēts seksuālos noziegumos. D. Stross-Kāns bija viens no iespējamajiem kandidātiem nākamajās Francijas prezidenta vēlēšanās.

62 gadus vecais D. Stross-Kāns tiek turēts aizdomās par izvarošanas un nelikumīgas ieslodzīšanas mēģinājumu viesnīcā Sofitel pie Taimskvēra, kur viņš it kā uzmācies kādai istabenei. Aģentūra Reuters, atsaucoties uz vienu no D. Strosa-Kāna advokātiem Bendžaminu Brafmanu, vēsta, ka SVF amatpersona savu vainu neatzīst. Viņš arestēts laikā, kad lidmašīna, ar kuru viņš ceļoja vienatnē, jau atradās uz skrejceļa. SVF vadītājam nav juridiskas imunitātes.

 

Par savu darbu SVF laikā, kad daudzas pasaules valstis ir piedzīvojušas ekonomiskas grūtības, viņš ir saņēmis pārsvarā labas atsauksmes, norāda New York Times. Tomēr jau iepriekš viņa profesionālo reputāciju ir aizēnojušas privātas dēkas: 2008. gadā atklātībā nāca D. Strosa-Kāna mīlas sakars ar savu padoto. Tolaik SVF, lai arī atzina, ka viņš pieļāvis kļūdas, tomēr nolēma savu vadītāju amatā saglabāt. D. Stross-Kāns publiski atvainojās SVF un savai sievai, savukārt romānā iesaistītā ungāru ekonomiste Piroška Naģa līdz ar gandrīz 600 citiem darbiniekiem vēlāk tika atlaista štatu samazināšanas dēļ.

 

Savukārt par Ņujorkā notikušo incidentu upures versija ir tāda, ka sestdien D. Strosa-Kāna viesnīcas numurā ienākusi uzkopēja, kura domājusi, ka šī telpa ir tukša. Laikā, kad istabene uzkopusi numura priekštelpu, no dušas kails iznācis D. Stross-Kāns un mēģinājis sievieti aizvilkt uz guļamistabu, turklāt vēl no iekšpuses aizslēdzis numura durvis. Pēc tam viņš turpinājis istabeni vajāt vannasistabā. Sieviete izrāvusies, un par notikušo paziņojusi citiem viesnīcas darbiniekiem, kuri vērsušies policijā.

 

Izskatās, ka SVF vadītājs viesnīcas numuru, par kura izmantošanu jāmaksā 3000 dolāru dienā, ir pametis steigā un līdzi nav paņēmis arī savu mobilo tālruni un citas personiskas lietas. Izmeklētāji noskaidroja, ka D. Stross-Kāns gatavojas atstāt valsti, un pēdējā brīdī viņu notvēra lidmašīnā. Viņam vakar bija plānota tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un šodien ar Eiropas Savienības finanšu ministriem, bet šie pasākumi D. Strosa-Kāna apcietinājuma dēļ ir atcelti. Kā norāda BBC, notikušais ar SVF vadītāju var atstāt negatīvu ietekmi uz eirozonas valstu finanšu stabilizācijas programmām.

 

Lai kāds arī būs šīs lietas iznākums, D. Strosa-Kāna skandāls sagādās apkaunojumu Francijas Sociālistiskajai partijai un izraisīs nestabilitāti Francijas politikā, raksta New York Times. Publiskā viedokļa aptaujās D. Stross-Kāns parādās kā vispopulārākais Sociālistiskās partijas iespējamais kandidāts, kurš turklāt pārspēj arī pašreizējo Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī.

 

Ja D. Stross-Kāns būtu izlēmis kandidēt vēlēšanās, viņam par to būtu jāpaziņo līdz vasaras sākumam. Pirms pieciem gadiem viņš savu kandidatūru bija izvirzījis, tomēr toreiz zaudēja partijas biedrei Segolēnai Rojālai, kura savukārt prezidenta vēlēšanās zaudēja N. Sarkozī. Pēc ievēlēšanas N. Sarkozī bija liela teikšana, lai D. Stross-Kāns kļūtu par SVF vadītāju, tādējādi vismaz uz laiku atbrīvojoties no politiskā konkurenta.

 

Laikposmā no 1997. līdz 1999. gadam D. Stross-Kāns bija Francijas ekonomikas ministrs; savas karjeras laikā viņš ir arī strādājis par ekonomikas pasniedzēju Parīzes politisko pētījumu institūtā, 1995. gadā viņš tika ievēlēts par Parīzes nabadzīgās priekšpilsētas Sarseļas mēru. Savukārt nesen masu saziņas līdzekļi bija pievērsuši uzmanību fotogrāfijai, kurā redzams, kā sociālists D. Stross-Kāns brauc ar draugam piederošu automašīnu Porche.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: