“Skonto” treneri Pertiju rasisti sauc par “čurku” un liek vākties mājās
Publicēts 15. jūlijā, 2013.
Katrā sporta veidā ir sava sētas puse, tomēr diezin vai kādā citā tā ir tik nesakopta kā Latvijas futbolā.

Jau tā nebaudīdams lielu popularitāti, futbols ik pa laikam sarūpē pa nepatīkamam skandālam, kas kā aisberga redzamā daļa ļauj tikai nojaust, kas darās tā organizācijas iekšienē, un, saprotams, nebūt neceļ šā sporta veida prestižu.

Nepatīkams uzraksts

Pēdējais skandāls ir notikums ar futbola kluba «Skonto» galveno treneri Tamazu Pertiju. Izrādās, jau kopš stāšanās šajā amatā pērn decembrī viņš regulāri saņēmis īsziņas ar apvainojošiem tekstiem un ieteikumiem atgriezties mājās (Pertija ir gruzīns), pretējā gadījumā rēķinoties ar noteiktām sekām. Nesen Pertija cietis arī reāli, proti, aizvadītajā nedēļā, kad «Skonto» atgriezās no Eiropas līgas kvalifikācijas spēles Moldovā, treneris savu auto atrada apķēpātu ar krāsas baloniņu. Kaut arī oficiāli tas nav ziņots, »VZ« rīcībā ir informācija, ka uz mašīnas uzkrāsots vārds «čurka», ar ko slāviski runājošie parasti nicīgi apzīmē dienvidniekus – gruzīnus, armēņus, tadžikus u. c. Pats treneris gan pret īsziņām, gan auto apskādēšanu izturas apbrīnojami vieglprātīgi, bet policijā par notikušo ziņojusi futbola kluba vadība. Policijas rīcībā ir arī videonovērošanas ieraksts, kurā fiksētas noziedzīgās darbības.

Bravūras netrūkst

Kam nepatīk Pertija, un kas sekos tālāk? Pats treneris ir noskaņots nekādi nereaģēt uz notikušo. «Tie ir gļēvuļi vai slimi cilvēki, ko pierāda rīcība – anonīmas īsziņas un slepena mašīnas apķēpāšana. Es pat nedomāju, ka īsziņu rakstītāji un ķēpātāji ir vieni un tie paši cilvēki, bet katrā gadījumā negrasos to ņemt vērā un arī turpmāk savu mašīnu likšu tieši tajā pašā vietā. Man ir «Kasko» apdrošināšana, krāsas notīrīšana apdrošinātājiem izmaksāja 100 latu. Lai ķēpā kaut katru dienu, viņi nav to desmit minūšu vērti, ko es iztērētu, rakstot par viņiem policijā iesniegumu,» »VZ« sacīja Pertija, paužot pārliecību, ka huligāni nav ar futbolu saistīti cilvēki un nav arī viņam personiski pazīstami. «Man patiešām grūti iedomāties, kas to varētu izdarīt, jo esmu tikai treneris un no manis klubā nekas nav atkarīgs. Šodien es tur esmu, bet rīt varbūt jau būšu citā klubā. Neesmu miljonārs, kam būtu jābaidās par savu drošību, tāpēc arī negrasos nedz apsargus nolīgt, nedz citādi reaģēt,» saka treneris.

Ir skaidrs, ka pašreizējam «Skonto» trenerim pietiek gan ietekmīgu atbalstītāju, gan pretinieku. Pertija patlaban nenoliedzami ir viens no labāk kvalificētajiem treneriem Latvijā un arī viens no reālākajiem pretendentiem uz nacionālās izlases trenera vietu. Tas varētu nepatikt ne vienam vien kaut vai tā iemesla dēļ, ka, nu jau piecpadsmit gadu dzīvojot Latvijā, Pertija tā arī nav ielauzījies latviešu mēlē. Un Latvijas izlase, kurā jau tā maz latvisku uzvārdu, gruzīnu trenera vadībā dažam labam tiešām varētu šķist nepievilcīga.

Vai tiešām totalizatori?

Otrs ienaida iemesls varētu būt totalizatoru lietas, ko pats Pertija gan kategoriski noliedz. Jāatgādina, ka 2009. gada oktobrī, būdams Daugavpils «Dinaburg» treneris, Pertija līdz ar prezidentu Oļegu Gavrilovu no Latvijas futbola dzīves tika diskvalificēti uz mūžu saistībā ar spēļu rezultātu ietekmēšanu. Vēlāk Latvijas Futbola federācijas Disciplinārā komisija vienbalsīgi nolēma mainīt šo lēmumu, kā rezultātā Pertijam tika piespriesta nosacīta diskvalifikācija līdz 2010. gada 1. jūnijam. Tas varētu nepatikt daudziem, sākot ar tiem, kuri savu naudiņu zaudējuši totalizatorā, paļaujoties, ka spēles norit godīgi, un izslēgt nevar arī, ka ļaunu prātu tur rezultātu sarunāšanas organizētāji, kurus Pertija, iespējams, pievīlis vai arī atsakās sadarboties tagad. Patiesībā tas liek aizdomāties arī par Futbola federācijas rīcību, kas no sākuma bez pārliecinošiem pierādījumiem diskvalificē uz mūžu, bet pēc tam atkal atjauno. Ne viens vien uzskata, ka Futbola federācijas prezidentam Guntim Indriksonam pēc šāda lēmuma būtu jādodas uz Priekuļiem, lai atvainotos kādreizējam federācijas preses sekretāram un sporta žurnālistam Krišjānim Kļaviņam, kurš uz nepārliecinošu pierādījumu pamata tika atlaists no darba, un faktiski viņa turpmākā karjera un reputācija bija aptraipīta.

Iepriekšējais skaļais totalizatoru skandāls Latvijā izskanēja 2009. gadā, kad no «Ventspils» komandas aizdomās par rezultātu ietekmēšanu tika atskaitīti trīs pamatsastāva futbolisti, bet 2010. gadā tika aizturēts kluba direktors Sergejs Barkovskis. Vēlāk federācija izmaksāja kompensāciju futbolistiem par līguma laušanu. No kluba atskaitītie Vits Rimkus, Saša Cilinišeks un Deniss Kačanovs beigās izrādījās cietušie, jo no viņiem izspiestas lielas naudas summas, bet Kačanovam pat aizdedzināta automašīna «BMW X5», ar ko salīdzinājumā pāris krāsas traipi uz Pertijas auto tāds sīkums vien ir. «Ventspils» kluba bijušais direktors Sergejs Barkovskis joprojām ir apcietinājumā.


Avots: Ulvis Strautiņš / Vakara Ziņas nra.lv

Foto: Publicitātes


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: